Kuchyň začněte plánovat ještě než začnete stavět. Materiály vybírejte odolné. Počítejte s napojením vybavení na sítě. Elektrických zásuvek  není nikdy dost. Nešetřete na plnovýsuvných skříňkách.

Ať už v novostavbě, nebo starším bytě, jednou přijde čas pořídit novou kuchyňskou linku. Kdy začít? Jak ji vybírat, jak může linka vypadat? Na co všechno nezapomenout?

Pokud si nevíte rady, můžete využít mých služeb nezávislého stavebního inženýra, kdy dokáži poradit a zpracovat projektovou dokumentaci nezávisle na výrobcích kuchyňských linek.

Kuchyň je nejlepší začít plánovat ještě před začátkem stavebních prací, kdy máte dostatek času si rozmyslet, jak velkou kuchyň chcete, jak bude uspořádaná, a kde budou spotřebiče. V tom Vám pomohou kuchyňská studia, kde pomocí návrhářského programu dokáží poskládat celou kuchyňskou linku včetně spotřebičů a spočítat i její cenu.

Než se vydáte do kuchyňského studia
Nejprve si kuchyň nakreslete na papír nebo využijte některý z programů na navrhování kuchyní, které jsou volně ke stažení na internetu, takový program nabízí například Ikea. V kuchyňském studiu pak svoji představu dokončíte a upřesníte.
Rozmyslete si, kolik místa vlastně máte k dispozici a jaký tvar linky se Vám do kuchyně vejde. Linka může být podél jedné stěny místnosti, rohová, tvaru U, G a podobně.

Na internetu naleznete mnoho článků o ergonomii kuchyně, proto jen v krátkosti. V každé kuchyni musí být chladící centrum – chladnička, mraznička, varné centrum – varná deska, trouba na pečení a umývací centrum – dřez, myčka, odpadkový koš.
Pro praváky je ideální mít na levé straně mycí centrum, uprostřed varné centrum a napravo pak chladící centrum.

Kolik zabere kuchyň místa (zleva):
Odkládací plocha 30 cm
Dřez, myčka 90 cm
Pracovní plocha 60-120 cm
Varná deska 60 cm
Odkládací plocha 30 cm
Chladnička 60 cm
Skříňky na potraviny 60 cm

Celková délka linky je 390 – 450 cm, máte-li kuchyň uspořádanou jako přímou, tak se hospodyňka pěkně naběhá, co s tím?
Možností je kuchyň navrhnout jako rohovou, ve tvaru U, nebo dvě řady proti sobě, pak se celý prostor zmenší a snáze se v něm pracuje. Prostor mezi protějšími stranami linky by ale neměl být užší než 120 cm.

Úložné prostory
Úložné prostory spodní skříněk je nejlepší řešit plnovýsuvnými šuplíky i když jsou dražší než obyčejné, dostanete se dobře i do zadníčásti šuplete a lépe využijete prostor. U rohových variant kuchyní vzniknou rohové skříňky, které umí výrobci kuchyní dobře využít výsuvnými systémy, ale oproti normálním skříňkám se do nich i tak hůř dostanete.
Horní skříňky mohou být řešené jako zvedací nebo s klasickými otevíravými dvířky.

Pracovní deska
Standardní výška desky je cca 90 cm, pro dřez je vhodnější výška vyšší, až 110 cm. Šířka desky je 60 cm. Obklad stěny za kuchyňskou linkou bývá keramický z obkladaček různých rozměrů a barev. Obkládat můžete buď před nainstalováním linky nebo později, dle doporučení kuchyňského studia. Obzvláště u různých výšek spodní hrany horních skříněk je lepší počkat až po namontování kuchyně.

Voda, kanalizace, plyn, digestoř
Napojení vody, odpadu, plynu, odtahu digestoře, může velmi ovlivnit výsledný vzhled kuchyně.
Skříňky mají za zadní stěnou 5 cm mezeru, kterou můžete využít na protažení rozvodů. Rozvody ale nemohou být vedeny za myčkou, troubou nebo chladničkou, proto je lepší je vést přímo ve zdi. Rozvody je třeba mít připravené ještě před montáží kuchyňské linky, montéři proříznou v zadních stranách korpusů skříněk otvory pro napojení rozvodů a poté bude možno celou kuchyň zapojit.
Pro konkrétní umístění odpadu, přívodu vody, plynu je třeba vycházet z podkladů kuchyňského studia. Elektrické zásuvky musí být u spotřebičů s vyšším výkonem napojeny na samostatný okruh, ten vyžaduje například myčka, elektrická trouba nebo varná deska.
Nešetřete elektrickými zásuvkami nad kuchyňskou linkou, ty se umísťují ve výšce cca 120 cm nad zemí. Naplánujte si alespoň čtyři. Kuchyňskou linku můžete osvětlit světelnými rampami zespodu horních skříněk.

V případě nejistoty s řešením linky můžete využít poradenství v rámci mé nabídky služeb.

Kolik linka stojí
Ceny kuchyňských linek se velmi liší, stejně jako kvalita materiálů, ne vždy musí být dražší kuchyň kvalitnější.
Běžnou kuchyňskou linku se spotřebiči a montáží pořídíte za 70 000 – 100 000 korun, cena spotřebičů činí přibližně polovinu ceny celé kuchyně. Dražší kuchyně se pohybují v ceně cca 100 000 – 150 000 korun, použijete li kvalitnější materiály může být tato cena i několikanásobně vyšší.

Nejlevnější je sektorová kuchyně, kdy linku poskládáte z předpřipravených dílů, je levnější, ale má menší výběr typů skříněk, kuchyňská studia dokáží vyrobit i dražší kuchyň namíru. Poslední možností je nechat si kuchyň vyrobit u truhláře přímo namíru, ta bude levnější než na míru od kuchyňského studia
Podle pracovnic kuchyňského studia není nic divného na tom, když ve studiu strávíte i několik hodin plánováním kuchyně, připravte se na to!

Zdroje:
webové články kuchyňských studií a vlastní zkušenosti z výběru, nákupu a montáže kuchyně.